Viete natrieť vaňu?

Zistite Svoj Počet Anjela

2. septembra 2021

Skromná vaňa – miesto, kde si môžete oddýchnuť pri bublinkách a pohári vína... alebo v mojom prípade miesto, kde si môžem vyčistiť zablatené kopačky. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, že vaša vaňa začína byť zastaraná? Ak áno, možno ste premýšľali o kúpe nového, keď vás zrazu zasiahlo – môžem ho natrieť inou farbou?!



Keďže sa zdá, že technológia lakovania sa každý rok prekonáva sama o sebe, je v dnešnej dobe ťažké nájsť povrch, ktorý by nebol životaschopný pre lak. Vzťahuje sa však táto životaschopnosť aj na vane? Na to sme tu dnes odpovedať.



Obsah skryť 1 Viete natrieť vaňu? dva Prečo by ste nemali maľovať vaňu? 3 Ako maľujete vaňu? 3.1 Krok 1: Pripravte oblasť 3.2 Krok 2: Dôkladne vyčistite 3.3 Krok 3: Obrúste 3.4 Krok 4: Umyte sa 3.5 Krok 5: Aplikácia maskovacej pásky 3.6 Krok 6: Naneste farbu 3.7 Krok 7: Osušte a znovu natrite 3.8 Krok 8: Nechajte farbu úplne vytvrdnúť 4 Záverečné slová 4.1 Súvisiace príspevky:

Viete natrieť vaňu?

Prekvapivo môžete vaňu natrieť, ale záleží na tom, z čoho je vaňa vyrobená. Ak máte liatinovú vaňu alebo vaňu vyrobenú z akrylátu, je úplne v poriadku ju natrieť. Ale pravdupovediac, najlepšie je kúpiť si novú vaňu, pretože farba pravdepodobne nevydrží kvôli teplotným zmenám, ktorým je vaňa zvyčajne vystavená.



Prečo by ste nemali maľovať vaňu?

Aj keď môžete natrieť vaňu, príliš veľakrát sme boli svedkami zlyhania náterových systémov do tej miery, že by ste sa divili, prečo ste sa vôbec obťažovali. Z tohto dôvodu vám neodporúčame maľovať a jednoducho kúpiť nový.

Tu je niekoľko dôvodov, prečo NEMAĽOVAŤ vaňu:



  1. Ako by ste očakávali, povrch vane sa môže zmeniť z extrémne horúceho na studený v priebehu niekoľkých minút. Keď sú povrchy teplejšie a chladnejšie, rozťahujú sa a zmršťujú. O čo tu teda ide? Keď sa povrch zväčšuje a zmenšuje, film farby samozrejme robí to isté. Neustále zmeny veľkosti budú namáhať náterový film a nakoniec môžu viesť k prasknutiu.
  2. Vaňa je veľmi frekventovaný priestor, a preto bude náter vystavený veľkému namáhaniu. Ak nenanesiete super silnú farbu, farba sa časom jednoducho zotrie. Možno si myslíte, no a čo, použijem len vysoko odolnú farbu. Problém je v tom, že čím odolnejšia je farba, tým vyšší lesk bude mať, a to bude v konečnom dôsledku vyzerať nemoderne a v prvom rade to zmarí účel maľovania vane.
  3. Dosiahnutie dobrého a odolného povrchu si vyžaduje veľa odborných znalostí, takže ak nie ste profesionálny maliar, je pravdepodobné, že budete mať problém dosiahnuť požadovaný vzhľad.
  4. Interiérové ​​farby jednoducho nie sú navrhnuté tak, aby boli také vodotesné, ako by ste ich potrebovali pri použití na vani.
  5. Trvá dlho, kým farba na vaňu úplne vytvrdne, takže ju počas tejto doby nebudete môcť použiť.

Ako maľujete vaňu?

Ak sme vás ešte nevystrašili do najbližšieho Wickes, aby ste si kúpili novú vaňu, odporúčame vám jeden náterový systém, ktorý vám poskytne najlepšiu možnú povrchovú úpravu a maximálnu odolnosť.

Čo budete potrebovať:

  • Hladký mini valček 2 Fussy Blokes
  • Maskovacia páska
  • Prachové listy
  • BEDEC MSP saténové drevo farba
  • Čistiace produkty
  • Brúsny papier triedy 120

Krok 1: Pripravte oblasť

Aby ste zabránili tomu, aby sa farba dostala všade, pripravte oblasť, ktorú budete maľovať, umiestnením prachových listov (alebo starých záclon) na podlahu. V tejto fáze budete tiež chcieť otvoriť dvere a okno. Zatiaľ čo BEDEC MSP je farba na vodnej báze, a preto má malý zápach, stále budete chcieť dobré vetranie.



Krok 2: Dôkladne vyčistite

Vane môžu byť zvyčajne špinavším predmetom v domácnosti, takže sa uistite, že oblasť, ktorú budete maľovať, dôkladne vyčistíte. Uistite sa, že ste odstránili každý kúsok špiny – ak za ním zostane nejaká špina, môže to ovplyvniť spôsob, akým farba priľne k povrchu.

čísla, ktoré niečo znamenajú

Krok 3: Obrúste

Brúsnym papierom triedy 120 obrúste povrch vane. Vďaka tomu bude na povrchu oveľa jednoduchšie priľnúť farba. Odstráni tiež všetky posledné kúsky špiny, ktoré ste mohli vynechať počas kroku 2.

Krok 4: Umyte sa

Uistite sa, že povrch je úplne bez prachu, pretože to bude mať vplyv na to, ako dobre priľne farba k povrchu. S ohľadom na to ho umyte teplou vodou.

anjelské krídla v oblakoch

Krok 5: Aplikácia maskovacej pásky

Keď je vaňa úplne suchá, mali by ste si oblasť, ktorú budete maľovať, označiť maskovacou páskou. Maskovacia páska vám pomôže vytvoriť rovné okraje a zaistí, že nebudete maľovať oblasť, ktorú ste nechceli.

Krok 6: Naneste farbu

Pre domácich majstrov, ktorí maľujú vaňu, odporúčame pomocou hladkého valčeka ako tie, ktoré vyrába Two Fussy Blokes. Pomocou štetca na akryle bude ťažké vyhnúť sa stopám po štetci a môže spôsobiť, že povrch bude vyzerať trochu chaoticky. Striekanie zanechá skvelý povrch, ale zaberie to čas, kým sa to naučíte, nehovoriac o tom, že by ste sa museli vysporiadať s tým, že farba sa dostane všade.

Takže s valčekom naplneným farbou pracujte vo vzoroch „M“, kým nebude povrch úplne pokrytý. Je dôležité si uvedomiť, že by ste sa mali vždy uistiť, že nevalcujete za sucha (valcovanie bez farby na valčeku), pretože by to mohlo viesť k tomu, že valček naberie farbu z povrchu.

Krok 7: Osušte a znovu natrite

Po zaschnutí prvého náteru naneste posledný vrchný náter.

Krok 8: Nechajte farbu úplne vytvrdnúť

Pri nátere BEDEC MSP je dôležité poznamenať, že úplné vytvrdnutie trvá približne 30 dní. Počas tejto doby sa ho v podstate nemôžete dotknúť. Takže ak máte voľnú kúpeľňu/súčasť, ktorú môžete použiť počas tohto obdobia, môžete pokračovať a vymaľovať ju. Ak nie, jednoducho to nie je praktické.

Záverečné slová

Dúfajme, že po prečítaní tejto príručky ste vyzbrojení množstvom informácií a môžete dospieť k vlastnému záveru, či sa oplatí natrieť vaňu alebo nie. Podľa nášho profesionálneho názoru by sme sa tomu vyhli z mnohých vyššie uvedených dôvodov.

Samozrejme, ak sme vás neodstrašili, môžete si natrieť vaňu, ale skúste postupovať podľa nášho podrobného sprievodcu, aby ste mali čo najlepšie šance na dlhotrvajúci a atraktívny vzhľad.

Veľa štastia!

Kategórie
Odporúčaná
Pozri Tiež: