Môžete natrieť radiátor emulziou?

Zistite Svoj Počet Anjela

14. septembra 2021

Ak váš radiátor bolí v očiach, maľovanie je skvelá voľba. To mu môže pomôcť ladiť s vašou výzdobou, aby bolo čo najnenápadnejšie, alebo môže vyniknúť ako akcent alebo farebný nádych na oživenie miestnosti. A ak ste práve dokončili maľovanie stien, možno vás zaujíma, či môžete radiátor natrieť emulziou alebo nie.



Cieľom dnešného článku je odpovedať na túto otázku a poskytnúť niekoľko užitočných tipov a trikov, ak sa rozhodnete natrieť radiátor emulziou.



Obsah skryť 1 Môžete natrieť radiátor emulziou? dva Čo sa stane, ak použijete emulziu na radiátory 2.1 Poškodenie teplom 2.2 Expozícia olova 3 Najlepší spôsob, ako natrieť radiátor pomocou emulzie 3.1 Krok 1: Odmastite 3.2 Krok 2: Piesok 3.3 Krok 3: Odprášte a opláchnite 3.4 Krok 4: Základný náter 3.5 Krok 5: Maľujte 3.6 Krok 6: Utesnite 4 Záverečné slová 4.1 Súvisiace príspevky:

Môžete natrieť radiátor emulziou?

Áno, natieranie radiátora emulziou je možné, ale môže to byť zložité. Najdôležitejšie je uistiť sa, že ste pred lakovaním dôkladne pripravili povrch, aby ste získali optimálnu priľnavosť farby.



Čo sa stane, ak použijete emulziu na radiátory

Či už chcete, aby váš radiátor splynul alebo vynikol, jeho natretie emulznou farbou je jednoduchý a cenovo dostupný spôsob, ako premeniť váš ohrievač a trochu lepšie zapadnúť do vášho priestoru. Možno sa pýtate, či bude na váš radiátor fungovať bežná farba.

Mnohým majiteľom domov zostala farba navyše po nanesení nového náteru na steny alebo stropy. Je naozaj lákavé použiť rovnakú farbu na osvieženie vášho radiátora, ale dokážu emulzie obstáť v funkčnosti radiátora? Vo všeobecnosti áno, môžete použiť emulziu na radiátor, ale je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí.



10:10 anjelské číslo

Poškodenie teplom

Jednou z najväčších nevýhod použitia emulzie na radiátore je to, že vysoká úroveň tepla môže časom spôsobiť poškodenie farby. Teploty môžu viesť k vysychaniu farby a prípadne k jej prasknutiu, odlupovaniu alebo odlupovaniu.

Dobrou správou je, že môžete zabrániť poškodeniu teplom. Vo väčšine prípadov, pokiaľ urobíte správne kroky na prípravu vášho radiátora vopred a utesníte náter vysokokvalitným tmelom na radiátory, nemali by ste naraziť na žiadne problémy.

Expozícia olova

Pred prefarbením radiátora, ktorý je v staršom dome, majte na pamäti, že olovená farba je bežná v starších budovách, pretože olovená farba nebola v Spojenom kráľovstve zakázaná až do roku 1992. Ak bol váš dom postavený v čase, keď sa olovená farba bežne používala, mali by ste byť schopní vyzdvihnúť si domáci test vo vašom miestnom železiarstve alebo lacno online a otestovať váš radiátor na prítomnosť olova.



Prípadne môžete kontaktovať profesionála, aby prišiel a urobil test za vás.

Ak má váš radiátor olovenú farbu, budete musieť postupovať opatrne. Dbajte na to, aby ste nenarušili farbu, to znamená, že by sa nemala škrabať, brúsiť, štiepať ani nič iné, čo môže uvoľňovať škodlivé častice do ovzdušia.

Dobrou správou je, že olovenú farbu môžete pokryť emulziou, ak dodržíte náležité bezpečnostné opatrenia, vrátane toho, aby sa deti nedostali na pracovisko.Aj keď odporúčame úplne sa vyhnúť emulzii, ak potrebujete natrieť olovenou farbou, pretože z dlhodobého hľadiska jednoducho nebude odolná.

Najlepší spôsob, ako natrieť radiátor pomocou emulzie

Ak plánujete na natieranie radiátora použiť emulzný náter, postupujte podľa tohto jednoduchého postupu krok za krokom, aby ste zaistili čo najodolnejší a najtrvalejší povrch.

Krok 1: Odmastite

Olej, mastnota, prach a špina všetkého druhu zabránia priľnutiu akejkoľvek farby na dlhú dobu. Existujú komerčné odmasťovače alebo čistiace prostriedky, ktoré si môžete kúpiť takmer kdekoľvek, alebo si ich môžete vyrobiť sami. Použite jemný saponát na riad a roztok teplej vody, aby ste sa uistili, že je radiátor úplne odstránený.

Krok 2: Piesok

Ďalšia vec, ktorú musíte urobiť, je zdrsniť povrch a odstrániť všetku uvoľnenú farbu alebo nečistoty, ktoré na ňom môžu visieť. Pracujte od hrubého brúsneho papiera po jemný a uistite sa, že máte všetky štrbiny, ktoré môžete. Nepokúšajte sa použiť brúsku, toto je čas na mastenie lakťov, vaša elektrická brúska sa pravdepodobne nebude môcť dostať do obrysov chladiča tak efektívne ako vaše ruky a prsty.

Krok 3: Odprášte a opláchnite

Po vybrúsení chladiča a povrchu pripraveného na lakovanie budete musieť odstrániť všetky nečistoty a prach. Najskôr utrite celý radiátor vlhkou handričkou. Pomôže to odstrániť väčšie usadeniny prachu. Potom celý radiátor dobre opláchnite a nechajte úplne vyschnúť.

Krok 4: Základný náter

Teraz, keď je povrch pripravený, budete ho musieť natrieť základným náterom. Komerčne dostupné základné nátery na radiátory ďalej pripravia povrch a zabezpečia ešte väčšiu priľnavosť pre konečnú vrstvu farby. Ak je váš radiátor starožitný, základný náter tiež utesní a zastaví hrdzu. Základný náter môžete získať buď v spreji alebo štetcom, v závislosti od vašich preferencií.

Krok 5: Maľujte

Keď je základný náter úplne suchý a miestnosť je vyvetraná od všetkých týchto VOC, utrite ho ešte raz, aby ste pred nanesením vrchného náteru odstránili prípadný prach. Ak je to vlastná farba, pred nanesením sa uistite, že je dobre namiešaná a farba, ktorú chcete. Pri vrchnej vrstve farby by ste si mali vždy venovať čas a úsilie na nanášanie farby štetcom.

Uistite sa, že štetec nepreťažujete farbou, povedie to k veľmi hustej a nerovnomernej konzistencii náteru. Snažte sa však nemaľovať, kým štetec nie je dostatočne vlhký, pretože do vášho povrchu zaryje stopy po štetci. Kefou budete chcieť pohybovať v rovnakom smere ako lopatky alebo rebrá radiátora, aby ste sa vyhli nerovnomernému alebo kvapkajúcemu vzhľadu na vysušenom povrchu.

Krok 6: Utesnite

Posledným krokom je pokryť váš čerstvo natretý, ale úplne suchý radiátor tmelom navrhnutým tak, aby odolal teplu, ktoré váš radiátor odvádza. Môžete nájsť rôzne vysokoteplotné sprejové tmely, ktoré sú navrhnuté tak, aby odolali teplotám až do 1100 stupňov Celzia. Pravdepodobne nájdete tmel s automobilovým lakom.

Pre konkrétnejší rozpis maľovania radiátora navštívte naše „ Ako natrieť radiátor ‘článok.

Záverečné slová

Či už je vaším cieľom, aby váš radiátor ladil so zvyškom vašej miestnosti, alebo aby odrážal váš osobný štýl pomocou vášho zvyšky emulznej farby je úplne realizovateľná voľba, aj keď by sme preferovali použitie a špecifický náter chladiča .

Kategórie
Odporúčaná
Pozri Tiež: