Zhasne farba?

Zistite Svoj Počet Anjela

27. januára 2022

Steny vašej kuchyne potrebujú osviežiť, kúpeľňa si vystačí s trochou farby alebo sa jednoducho cítite inšpirovaní novým nápadom na dekoráciu pre domácich majstrov a namiesto ďalšej cesty do železiarstva sa rozhodnete vyhrabať ten zvyšok. farby spred niekoľkých rokov. Ale tu je otázka: „odchádza farba?“



význam 444

Väčšina latexových a akrylových farieb vydrží úplne v poriadku viac ako desaťročie a olejových farieb až pätnásť rokov pri správnom skladovaní. Farba však môže predčasne „zhasnúť“, ak nie je správne skladovaná. Farba, ktorá „zmizla“, sa bude zle nanášať a môže dokonca zapáchať váš domov, takže je rozumné uistiť sa, že stará farba je stále dobrá, než ňou nadšene pokryjete steny.



Bežnou príčinou predčasne „pokazenej“ farby sú baktérie. Baktérie sa môžu dostať do farby v ktorejkoľvek fáze od továrne až po železiarstvo pri tónovaní alebo keď sa vám nepodarí úplne utesniť čiastočne použitú plechovku farby doma. Akonáhle sa baktérie dostanú do farby, môžu sa rozmnožiť a vytvoriť zápach, čo je celkom jasný indikátor, keď otvoríte veko, že vaša farba zmizla.



Farby s nízkym alebo nulovým obsahom VOC sú dobré pre životné prostredie a živé organizmy, pretože obsahujú menej alebo žiadne rozpúšťadlá alebo prchavé organické zlúčeniny. Tieto farby sú skvelou ekologickou voľbou, ale to, čo ich robí priateľskými k živým organizmom, ich zároveň robí zraniteľnejšími voči rastu baktérií. Preto je dobré kupovať len to, čo potrebujete, a po otvorení tieto farby čo najskôr spotrebovať.

Zmizla farba

Ak váš náter vyzerá takto – pravdepodobne je zastaraný.



V každom prípade môže farba „vyhasnúť“ mnohými rôznymi spôsobmi a z rôznych dôvodov a životnosť vašej farby závisí od toho, kde ju skladujete, či bola otvorená a znovu uzavretá alebo skutočne od typu farby. je na olejovej, akrylovej alebo vodnej báze.

Obsah skryť 1 Ako dlho vydrží zapečatená farba? dva Ako dlho vydrží otvorený náter? 3 Ako dlho vydrží farba vo vedre? 4 Čo sa stane, ak použijete starú farbu? 4.1 Slabá aplikácia: 4.2 Štipľavý zápach: 5 Ako zistiť, či sa farba pokazila 6 Zastará farba plotu? 7 Môžete použiť starú farbu, ktorá sa oddelila? 8 Súvisiace príspevky:

Ako dlho vydrží zapečatená farba?

Pokiaľ ide o životnosť vašej farby, neexistujú žiadne prísne pravidlá, pretože do hry môže vstúpiť celý rad faktorov. Vo všeobecnosti však platí, že predtým neotvorená latexová a akrylová farba môže zostať v plechovke v dobrom stave až 10 rokov, zatiaľ čo farby na báze oleja a alkydu môžu vydržať až 15 rokov v uzavretej vzduchotesnej nádobe.

Dokonca aj otvorené a znovu zapečatené farby na báze oleja možno zvyčajne používať až desať rokov po prvom otvorení, pokiaľ boli vhodne skladované. Olejové farby predstavujú nepriaznivejšie prostredie pre rast baktérií a plesní, čo im dáva dlhšiu trvanlivosť.



Ak ste latexové alebo akrylové farby skladovali v kôlni alebo prístavbe, kde boli vystavené mrazu, môže to ovplyvniť použiteľnosť farby. Farba, ktorá opakovane mrzne a rozmŕza, sa stane hrudkovitým a môžete skončiť s neúmyselným kamienkovým efektom. Na zvýšenie životnosti skladu farieb v tmavom a suchom priestore, kde nebude vystavený prudkým zmenám teploty alebo vlhkosti

Ako dlho vydrží otvorený náter?

Pri predtým otvorených plechovkách s farbami by ste mali očakávať podstatne kratšiu trvanlivosť ako pri neotvorených plechovkách. V najlepšom prípade sa pri správnom utesnení a skladovaní odporúča spotrebovať zvyšky farby do dvoch rokov.

Zvyšky farby staršie ako táto môžu byť stále v poriadku, ale vždy je dobré pred aplikáciou skontrolovať, či je farba stále v dobrom stave.

význam 2:22

Po otvorení plechovky od farby a vystavení pôsobeniu vzduchu sa konzistencia farby začne meniť a po čase, ak nie je správne znovu uzavretá, úplne vyschne. Pri nasadzovaní viečka na farbu dbajte na to, aby ste ho pevne utlačili paličkou alebo rukoväťou skrutkovača.

Niektorí ľudia prisahajú, že utesnenú plechovku skladujú hore dnom, aby vytvorili vzduchotesné tesnenie, len sa uistite, že je dostatočne tesne uzavretá, aby sa predišlo úniku.

význam čísla 444

Ako dlho vydrží farba vo vedre?

Ak potrebujete nechať svoj maliarsky projekt na určitý čas bokom, môžete nechať farbu, ktorú ste naliali do vedra tam, kde je, jednoduchým utesnením vedra nejakým plastom.

Dá sa to dosiahnuť prikrytím plastovým vreckom alebo fóliou z plastu a utesnením trochou maskovacej pásky. Keď je vedro vzduchotesné, môže sa nechať niekoľko dní a farba nezaschne a nevytvorí na vrchu kožu, ako keby zostala nezakrytá.

Čo sa stane, ak použijete starú farbu?

Ak sa rozhodnete pokročiť a použiť „podozrivú“ farbu, ktorá mohla zmiznúť, mohli by ste naraziť na množstvo problémov.

Slabá aplikácia:

Toto je najbežnejší problém, s ktorým sa stretnete, pretože stará farba, ktorá prešla základným náterom, bude mať drsný povrch a môže dokonca začať praskať alebo sa pri schnutí odlupovať.

Štipľavý zápach:

Stará farba môže produkovať nepríjemné výpary. Pri ich vystavení by ste sa mohli začať cítiť zle alebo by vám to mohlo podráždiť oči a hrdlo.

Prípadne, ak sa farby zmocnia baktérie, kyslý zápach môže vychádzať z novo natretých stien, pretrvávať týždne a zapáchať váš domov.

Ako zistiť, či sa farba pokazila

Ak je vaša zapečatená zbytková farba stará viac ako dva roky alebo si nie ste istí vekom neotvorených plechoviek s farbami vo vašej garáži, je vždy múdre vyskúšať farbu predtým, ako sa s ňou pustíte do maliarskeho projektu. Tu sú niektoré znaky toho, že váš náter nie je dobrý.

  • Vôňa – Farba má ostrý zatuchnutý, špinavý alebo kyslý zápach
  • Pleseň alebo pleseň – ak je na vrchu viditeľná kontaminovaná pleseň alebo farba zapácha plesnivou.
  • Hrubý – Farba, ktorá vyzerá mohutne, aj keď ju premiešate, aby sa znovu spojili usadené zložky. Keď je farba zmrazená a rozmrazená, môžu sa vytvoriť kúsky farby.
  • Zaschnutá – ak je farba úplne zaschnutá, je jednoznačne nepoužiteľná.

Zastará farba plotu?

Trvanlivosť plotového náteru je po uskladnení vo vzduchotesnej nádobe minimálne tri roky. Prečítajte si odporúčania výrobcu a návod na použitie.

Môžete použiť starú farbu, ktorá sa oddelila?

Farba, ktorá bola nejaký čas skladovaná, sa prirodzene oddelí a to nie je dôvod na obavy. Riedšia kvapalina vystúpi nahor, zatiaľ čo hustejšie pigmenty klesnú. Stačí zamiešať a dôkladne premiešať farbu, aby sa znovu spojila.

čo to znamená, keď sa ti stále zobrazuje 222

Ak sa sediment na dne odmietne zmiešať, možno budete musieť farbu zlikvidovať, ale tenkej vrstvy materiálu alebo kože na vrchu sa nemusíte obávať, pred zmiešaním farby ju jednoducho odstráňte a zlikvidujte.

Záverom možno povedať, že farba môže mať dlhšiu trvanlivosť, než by ste očakávali, ale po otvorení plechovky s farbou sa výrazne zníži. Nezabudnite vždy pred použitím otestovať starú farbu a ak zistíte, že stará farba sa v priebehu rokov stala nepoužiteľnou, zlikvidujte ju bezpečne a zodpovedne.

Kategórie
Odporúčaná
Pozri Tiež: