Ako dlho trvá schnutie emulznej farby?

Zistite Svoj Počet Anjela

13. septembra 2021

Robíte nejaké vylepšenie domácnosti pomocou emulznej farby? V tomto článku nájdete všetko, čo potrebujete vedieť o časoch schnutia emulznej farby.



Ako spoločnosť radi maľujeme, používa v priemere viac ako desať miliárd galónov farby každý rok.



Existuje veľa rôznych typov farieb, ktoré sa dajú použiť pre všetky rôzne dekoratívne projekty, ale emulzia je jednou z najobľúbenejších možností.



Emulzná farba je farba na vodnej báze, ktorá je skvelou voľbou, ak robíte nejaké domáce vylepšenia stien a stropov. Je to preto, že hladká a hustá konzistencia sa ľahko nanáša, takže ju niekedy bez problémov zvládnu aj začiatočníci!). Ešte lepšie je, že dobre odoláva vlhkosti, ako je para a všeobecná domáca vlhkosť, vďaka čomu je vhodný na použitie v kúpeľniach a kuchyniach, najmä ak si vyberáte špecifickú emulziu pre kuchyňu a kúpeľňu.

Ak sa chystáte začať pracovať na svojom dome pomocou emulznej farby, je užitočné vedieť, ako dlho trvá schnutie. Keď to budete vedieť, pomôže vám to plánovať viacero aplikácií a vyhnúť sa neporiadku s mokrými stenami. Čítajte ďalej a zistite, ako dlho trvá schnutie emulzie a všetky dôležité faktory, ktoré by mohli ovplyvniť čas schnutia:



Obsah skryť 1 Ako dlho trvá schnutie emulznej farby? dva Dôležité faktory, ktoré ovplyvňujú dobu schnutia emulznej farby 2.1 Vysoká vlhkosť 2.2 Kondenzácia 23 Teplota 2.4 Distribúcia 2.5 Jednovrstvový VS Dvojvrstvový 2.6 Povrch 3 Obľúbená značková doba schnutia emulzie 4 Záverečné myšlienky 4.1 Súvisiace príspevky:

Ako dlho trvá schnutie emulznej farby?

Emulznej farbe trvá približne 1-2 hodiny, kým zaschne na dotyk, ale druhá vrstva by sa nemala pridávať skôr ako štyri hodiny od pôvodného času natierania. To umožňuje, aby prvá vrstva tvrdo zaschla, takže druhá vrstva pokračuje hladko bez toho, aby nabrala akúkoľvek počiatočnú farbu.

Dôležité faktory, ktoré ovplyvňujú dobu schnutia emulznej farby

Keď emulzná farba zaschne, prechádza procesom vyparovania a spájania. Odparovanie je miesto, kde sa odparuje voda a spolurozpúšťadlá z farby.

Spájanie je miesto, kde sa vytvára silný film z častíc v nátere, ktoré sa rozprestreli počas procesu nanášania. Tento proces sušenia môže byť ovplyvnený rôznymi faktormi a je dobré o nich vedieť, aby ste s nimi mohli počítať s časom sušenia.



Tu sú niektoré z najbežnejších faktorov, ktoré ovplyvňujú čas schnutia emulznej farby...

Vysoká vlhkosť

Pri vysokej vlhkosti sa proces sušenia emulzie spomaľuje. Je to preto, že voda opúšťa farbu pomalšie, čím sa zastavuje fáza vyparovania sušenia. V najhoršom prípade s vysokou vlhkosťou sa voda z atmosféry dostane do farby toľko, koľko vody opúšťa farbu. To môže znamenať, že pomocné rozpúšťadlá z farby sa po častiach vyparia pred vodou a zanechajú škvrny nerovnomerného alebo poškodeného laku.

Kondenzácia

Ak je pravdepodobné, že povrch priťahuje kondenzáciu, kvapky vlhkosti môžu ovplyvniť schnutie farby. Počas doby schnutia je dôležité zabezpečiť dostatočné vetranie a čo najväčšie zníženie vlhkosti v priestore, aby sa zabránilo vzniku kondenzácie.

Teplota

Teplota pod bodom mrazu môže zabrániť vysušeniu, pretože vlhkosť v nátere môže kryštalizovať, a preto sa z náteru neodparí. Veľmi horúce počasie môže spôsobiť, že sa na vrchnej vrstve farby vytvorí šupka, zatiaľ čo vrstva pod ňou nezaschne. Farba aplikovaná pri veľmi vysokých teplotách môže tiež zaschnúť tak rýchlo, že nezaschne rovnomerne a môže prasknúť, pľuzgiere alebo sa zdvihnúť.

Ideálne je naniesť emulznú farbu a nechať ju zaschnúť pri teplote okolia 15 – 25 stupňov Celzia nielen v deň aplikácie, ale aj niekoľko dní po nej.

Distribúcia

Ak je farba nanesená nerovnomerne, hrubšie oblasti budú schnúť dlhšie ako oblasti s tenšou vrstvou. Ideálne je, ak použijete kvalitný valček na rovnomerné nanesenie farby, aby bola doba schnutia rovnaká po celej ploche. Estetickému výsledku zdobenia prospeje aj rovnomerná aplikácia.

Jednovrstvový VS Dvojvrstvový

Jednovrstvové farby schnú v priemere asi 6 hodín, ale za optimálnych podmienok trvá úplné zaschnutie najmenej 16 hodín. Dvojvrstvové farby majú tendenciu schnúť v priemere oveľa rýchlejšie, asi 4 hodiny medzi jednotlivými vrstvami, hoci jednovrstvové aj dvojvrstvové farby by sa mali nechať schnúť niekoľko dní pri optimálnej vlhkosti a teplotných podmienkach.

Povrch

Ak maľujete na pripravenú, suchú, hladkú stenu, doba schnutia emulznej farby je 1-2 hodiny pri perfektnej teplote a nízkej vlhkosti.

Na druhej strane, ak ste maliarska emulzia na drevo ako je MDF , dobu schnutia môže ovplyvniť samotné drevo, ktoré je potrebné pred lakovaním úplne vyschnúť.

Ak drevo obsahuje vlhkosť, náteru môže nielen dlhšie schnúť, ale nemusí schnúť rovnomerne. Pľuzgiere sú bežným výsledkom vlhkého dreva pod farbou a môžu sa vyskytnúť po zaschnutí farby, pretože vlhkosť v určitom bode prenikla do dreva. Akékoľvek pľuzgiere farby bude potrebné opraviť, čo vás v konečnom dôsledku bude stáť čas a peniaze.

Obľúbená značková doba schnutia emulzie

Aby ste sa cítili lepšie informovaní o výbere emulzných farieb, uvádzame priemerné časy schnutia pre niektoré z najobľúbenejších značiek emulzných farieb:

Dulux

Rýchloschnúci je na dotyk suchý za hodinu a druhú vrstvu môžete naniesť za šesť hodín. Po ďalších šiestich hodinách bude úplne suchá.

stále vidím 666 všade

Dulux Matt Emulsion schne medzi jednotlivými vrstvami asi 2-4 hodiny.

Johnstone's

Priemerný čas schnutia emulzie Johnstone's trvá 1-2 hodiny, kým je suchá na dotyk, a 2-4 hodiny medzi jednotlivými vrstvami.

Tikkurila Optiva 5

Priemerná doba schnutia Tikkurila Optiva 5 je hodina na dotyk a 2-4 hodiny medzi nátermi.

koruna

Priemerná doba schnutia Crown emulzie je približne 1-2 hodiny na dotyk a 2-4 hodiny medzi nátermi.

Mylands

Priemerná doba schnutia emulzie Mylands je 1-2 hodiny na dotyk a 3-4 hodiny medzi nátermi.

Leyland

Priemerný čas schnutia pre Leyland je 2-6 hodín pre štandardnú matnú emulziu, pričom rozsah rýchloschnúcich emulzií trvá v priemere 3-4 hodiny.

Záverečné myšlienky

Dobre pripravený, suchý povrch, natretý pri nízkej vlhkosti vzduchu v suchom počasí pri teplote okolo 20-25 stupňov umožňuje optimálne podmienky natierania emulzie. Teraz, keď poznáte všetky tajomstvá času schnutia emulznej farby, aký bude váš ďalší projekt na zlepšenie domácnosti?

Kategórie
Odporúčaná
Pozri Tiež: