Ako odstrániť Artex zo stien a stropov

Zistite Svoj Počet Anjela

27. decembra 2021

Artex bol v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch taký populárny, že názov značky sa stal synonymom pre všetky textúrované nátery na steny v podstate rovnakým spôsobom, ako sa Kleenex stal všeobecným slovom pre vreckovky. Niektorí nájdu v Artexe nostalgické kúzlo, ale ak nie ste fanúšikom, možno sa ocitnete pred náročným a chaotickým projektom jeho odstraňovania z podláh a stien vo vašej domácnosti v prospech hladkej omietky.



Tieto pokyny vás krok za krokom prevedú celým procesom a pomôžu vám zorientovať sa v akýchkoľvek otázkach týkajúcich sa zdravia a bezpečnosti.



Obsah skryť 1 Bezpečnostné úvahy dva Môžete odstrániť Artex sami? 3 Môžete použiť tapetovú pastu na odstránenie Artexu? 4 Ako odstrániť Artex zo stien 5 Ako odstrániť Artex zo stropov 6 Záverečné myšlienky 6.1 Súvisiace príspevky:

Bezpečnostné úvahy

Už len zmienka o odstránení Artexu môže vyvolať znepokojené obočie a otázky týkajúce sa azbestu. Pred začatím akejkoľvek rekonštrukcie si to musíte uvedomiť Artex a akékoľvek iné textúrované dekoratívne dokončené steny a stropy môže obsahovať azbest.





Bežne sa používal vo výrobe na vystuženie textúrovaného povlaku, ktorý pomáhal vytvárať vzory v povrchovej úprave. Nanešťastie neexistuje spôsob, ako zistiť, či váš Artex obsahuje azbest alebo nie, ale s vedomím, že až do roku 1999 nebol zakázaný a materiály obsahujúce azbest sa vo veľkej miere používali v desaťročiach pred týmto, je najlepšie sa mýliť. na strane opatrnosti.

Všeobecným pravidlom je, že Artex aplikovaný pred rokom 1980 s najväčšou pravdepodobnosťou obsahuje azbest, textúrované povrchové úpravy z 80. a 90. rokov môžu tiež obsahovať azbest, zatiaľ čo materiály používané po roku 1999, s niekoľkými zriedkavými výnimkami, by nemali obsahovať žiadny azbest. .



Zatiaľ čo azbest je prirodzene sa vyskytujúci minerál a štruktúrované dekoratívne nátery, ktoré ho obsahujú, sa považujú za bezpečné, ak sa nechajú na mieste neporušené a v dobrom stave, azbest môže byť nebezpečný a dokonca karcinogénny, keď sa vdýchne vo forme prachu, napríklad pri odstraňovaní.

Ak si myslíte, že váš strop alebo stena s textúrou môže obsahovať azbest, odporúčame vám poradiť sa s odborníkom. Môžete sa obrátiť na špecializovanú spoločnosť monitorujúcu azbest, aby ste identifikovali a posúdili potenciálne riziká.

666 anjelské číslo láska

Alternatívnou možnosťou je zakúpenie súpravy na odber vzoriek azbestu a odoslanie malej vzorky materiálu do špecializovaného laboratória na jeho otestovanie. Dá sa to urobiť relatívne lacno online a výsledky získate za niekoľko dní.



Ak odstraňujete Artex z viacerých miest vo vašej domácnosti, pravdepodobne bude najlepšie otestovať vzorky z každej oblasti, pretože si nemôžete byť istí, že všetky boli aplikované v rovnakom čase pomocou rovnakého náteru.

Môžete odstrániť Artex sami?

Ak máte podozrenie, že Artex vo vašej domácnosti obsahuje azbest, nepokúšajte sa sami odstraňovať potenciálne nebezpečný materiál, skôr než získate identifikáciu prítomnosti azbestu a vykonáte hodnotenie rizika.

Ďalšou možnosťou, ktorá stojí za zváženie namiesto odstránenia, je omietka na štruktúrovanej povrchovej úprave (zvyčajne to bude trvať minimálne dve vrstvy omietky) alebo alternatívne jej prekrytie novými sadrokartónovými doskami.

Ak bol Artex aplikovaný v tomto storočí a vy ste zistili, že neobsahuje azbest a ste spokojní s prácou, potom áno, môžete textúrovaný povrch bez problémov odstrániť sami.

Môžete použiť tapetovú pastu na odstránenie Artexu?

Ide o cenovo výhodný spôsob odstraňovania starého Artexu zo stien. Môže to byť však neporiadok, preto pripravte priestor handričkami, ktoré uľahčia následné čistenie

  1. Naneste štedrú vrstvu hustej pasty na tapety pomocou štetca na povrchovú úpravu Artex.
  2. Nechajte zaschnúť asi hodinu.
  3. Na odstránenie štruktúrovaného dekoratívneho náteru zo steny použite širokú kovovú škrabku alebo dláto na drevo.

Dávajte pozor, aby ste nepoškodili sadrokartónové dosky pod nimi, inak môžete skončiť s viac prácou a nákladmi, ako sa očakávalo.

Ako odstrániť Artex zo stien

Na trhu existuje celý rad špecializovaných odstraňovacích produktov, ktoré môžete natrieť na Artex na steny a stropy. Vyžaduje sa až hodina schnutia, po ktorej by ste mali byť schopní Artex relatívne ľahko odlepiť.

Osvedčený a o niečo pracnejší spôsob odstránenia Artexu zo stien je použitie parného hrnca. Vyžaduje si to čas a trpezlivosť, ale môže dosiahnuť dobré výsledky.

Krok 1: Chráňte podlahy a nábytok utierkami proti prachu

Krok 2: Noste protiprachovú masku a rukavice

Krok 3: Naplňte naparovač tapiet horúcou vodou a keď je pripravený, pomaly a rovnomerne aplikujte paru po povrchu

Krok 4: Otestujte za pochodu, či bol Artex dostatočne zmäkčený parou.

Krok 5: Na odstránenie materiálu z podkladu použite kovovú škrabku s dlhou rúčkou a pevným, ale rovnomerným tlakom.

Majte na pamäti, že ponechanie naparovača na jednom mieste dlhší čas môže poškodiť substrát, preto pohybujte naparovačom po povrchu pomalým, ale rovnomerným tempom. Artex má tendenciu skvapalniť, keď sa príliš zahreje, môže kvapkať a vytvárať škvrny na povrchoch.

Ako odstrániť Artex zo stropov

Zoškrabovanie a brúsenie Artexu zo stropu je často preferovanou metódou. Jediná vec, ktorá je zaručená pri odstraňovaní Artexu zo stropu, je, že sa zašpiní.

Krok 1: Príprava je životne dôležitá. Ak môžete, odstráňte z miestnosti všetok nábytok. Všetky zostávajúce predmety zakryte plastom a podlahy chráňte handričkou

Krok 2: Bezpečnosť na prvom mieste. Noste ochranné okuliare na ochranu očí pred úlomkami, masku proti prachu a pracovné rukavice.

Krok 3: Pracujte po častiach. Použite odizolovací nôž na odstránenie čo najväčšieho množstva Artexu z každej časti predtým, ako prejdete na ďalšiu

Krok 4: Pripravte škárovaciu hmotu podľa pokynov výrobcu a pomocou lepiaceho noža naneste tenkú vrstvu, aby ste vyrovnali povrch. Nechajte cez noc uschnúť

Krok 5: Zľahka obrúste povrch jemným brúsnym papierom, až kým nebude hladký.

Krok 6: Po utretí vlhkou handričkou je strop pripravený na maľovanie.

Záverečné myšlienky

Nedá sa poprieť, že bez ohľadu na metódu, ktorú si vyberiete, odstránenie Artexu nie je ľahká úloha. Ak Artex obsahuje azbest, môže byť niekedy lepšou voľbou osviežiť ho vrstvou náteru alebo ho prikryť sadrou alebo sadrokartónovými doskami, ako ho narušiť odstránením.

Ak je bez azbestu a ste rozhodnutí sa ho definitívne zbaviť, potom s trochou prípravy, trpezlivosti a času to bude práca, ktorá stojí za to.

Kategórie
Odporúčaná
Pozri Tiež: