Ako utesniť odlupujúcu sa farbu

Zistite Svoj Počet Anjela

31. augusta 2021

Ak vás zaujíma, ako utesniť odlupujúcu sa farbu, ste na správnom mieste.



Odlupovanie farby je jedným z najbežnejších (a nepríjemných!) problémov, s ktorými sa môžete stretnúť, keď je čas dať vášmu domovu sviežu farbu. Zatiaľ čo mnohí domáci majstri jednoducho zoškrabú časť odlupujúcej sa farby nechtami a pokračujú v práci, v konečnom dôsledku to povedie k rovnakému problému.



S ohľadom na to je najlepšie riešiť problém priamo a vyriešiť ho.





Obsah skryť 1 Ako utesniť odlupujúcu sa farbu 1.1 Krok 1: Zoškrabte uvoľnenú farbu 1.2 Krok 2: Umyte oblasť 1.3 Krok 3: Brúsenie 1.4 Krok 4: Naneste výplň 1.5 Krok 5: Brúsenie (znova) 1.6 Krok 6: Naneste vrstvu tmelu 1.7 Krok 7: Naneste konečné nátery dva Alternatívna metóda: Použite odstraňovač pary 3 Možné príčiny odlupovania farby 4 Ako zistiť, či sa mi odlupuje farba 4.1 Súvisiace príspevky:

Ako utesniť odlupujúcu sa farbu

Krok 1: Zoškrabte uvoľnenú farbu

Prvým krokom, ktorý musíte urobiť, je zoškrabanie odlupujúcej sa farby. Pokiaľ ide o to, akú škrabku použiť – postačí každá lacná. Za zmienku tiež stojí, že stačí zoškrabať odlupujúcu sa farbu a nie celú stenu.

Krok 2: Umyte oblasť

Po odstránení akejkoľvek uvoľnenej farby sa oplatí oblasť umyť, aby ste sa uistili, že nezostanú žiadne zvyšky farby. Za týmto účelom môžete oblasť jednoducho namočiť, vydrhnúť a umyť.



Krok 3: Brúsenie

Ďalej budete musieť okolo okrajov problémovej oblasti použiť jemný brúsny papier. To by malo pomôcť vyrovnať povrch.

Krok 4: Naneste výplň

Potom, čo ste obrúsili okraje postihnutej oblasti, budete ich chcieť pretrieť nejakým plnivom.

Krok 5: Brúsenie (znova)

Keď je plnivo úplne suché, budete chcieť znova použiť brúsny papier na obrúsenie okrajov.



Krok 6: Naneste vrstvu tmelu

Ďalej budete musieť naniesť vrstvu tmelu. Mojím obľúbeným tmelom pre tento typ práce je Zinsser Gardz, pretože schne v krátkom čase a zároveň vytvára tvrdý film, ktorý zabraňuje tvorbe pľuzgierov a bubliniek tmelu, ktorý ste použili v kroku 4.

Krok 7: Naneste konečné nátery

Po úplnom vytvrdnutí tmelu môžete začať natierať steny 2 až 3 vrstvami podľa vášho výberu. FYI, momentálne som veľkým fanúšikom Johnstone's Acrylic Durable Matt a veľmi by som to odporučil, najmä preto, že je umývateľný .

Alternatívna metóda: Použite odstraňovač pary

Zatiaľ čo vyššie uvedená metóda je naším osvedčeným spôsobom utesnenia odlupujúcej sa farby, môžete sa tiež vydať cestou použitia odstraňovača pary, ak ho máte k dispozícii. Všetko, čo musíte pri tejto metóde urobiť, je použiť parný odstraňovač na zmäkčenie odlupujúcej sa farby pred zoškrabaním čo najviac. Keď to urobíte, oblasť dobre umyte a nechajte ju vysušiť. Nakoniec naneste tesniaci a vrchný náter.

Možné príčiny odlupovania farby

Aby sa v budúcnosti zabránilo odlupovaniu farby, oplatí sa najprv pozrieť na niektoré z možných príčin odlupovania farby. Pochopenie príčin znamená, že sa môžete vyhnúť chybám a výsledkom by mala byť trvanlivosť náteru.

S ohľadom na to uvádzame niektoré z najbežnejších príčin odlupovania farby:

  • Nedostatok povrchovej priľnavosti pri nanášaní starého náteru.
  • Nedostatočná príprava povrchu pred lakovaním. Ak by ste natierali povrch, ktorý bol práškový, uvoľnený povrch, ktorý mohol byť spôsobený psinkou alebo farbou, ktorá sa starnutím rozprášila, takmer určite by to viedlo k odlupovaniu farby.
  • Naniesli ste farbu na príliš veľa starých vrstiev, čo viedlo k silnému nahromadeniu na povrchu.
  • Vlhkosť na povrchu steny.
  • Nedostatočná priľnavosť medzi vrstvami (pokúste sa postupovať podľa pokynov výrobcu, pokiaľ ide o časy schnutia/pretierania).

Ako zistiť, či sa mi odlupuje farba

Odlupujúca sa farba je v podstate farba, ktorá sa zdvihla a odišla z povrchu. Ak vaša farba vyzerá ako na obrázku nižšie, odlupuje sa.

odlupujúca sa farba odchádzajúca z povrchu

Kategórie
Odporúčaná
Pozri Tiež: