Dokonalý sprievodca základným náterom

Zistite Svoj Počet Anjela

28. novembra 2021 20. októbra 2021

Pri akejkoľvek maliarskej práci je správna príprava povrchu kľúčom k hladkému, profesionálnemu a dlhotrvajúcemu povrchu. Základný náter je dôležitým krokom pri príprave povrchu.



Nákup správneho základného náteru pre vašu prácu môže byť skľučujúca vyhliadka. Nachádzate sa v obchode pre domácich majstrov a sú konfrontovaní s nekonečnými ostrovčekmi plechoviek, pričom všetky vyzerajú frustrujúco podobne. Pri akejkoľvek maliarskej práci je správna príprava povrchu kľúčom k hladkému, profesionálnemu a dlhotrvajúcemu povrchu. Primer farba je dôležitým krokom pri príprave váš povrch.



Či už nanášate tmavú farbu na vnútorné steny, maľujete drevené dvere alebo pridávate farbu na kovové povrchy, môže byť lákavé použiť novú farbu ihneď.



Použitie základného náteru bude mať významný rozdiel v štandarde vášho dokončeného náteru a stojí za extra čas a námahu. Okrem profesionálnej povrchovej úpravy má použitie základného náteru aj praktické výhody, ako je predchádzanie vzniku škvŕn a neutralizácia pachov. Odložte si teda plechovku vrchnej farby a čítajte ďalej, aby ste našli tú správnu základnú farbu pre vašu úlohu.

Tak dobrý povrch jednoducho nie je možný bez použitia základného náteru.



Obsah skryť 1 Čo je základná farba a na čo slúži? dva Rôzne typy základného náteru na drevo 3 Základné nátery na omietku 4 Základné nátery špecifické pre kovy 5 Potrebujete základný náter pred maľovaním? 6 Mali by ste použiť základnú farbu na vnútorné steny? 7 Mist Coat vs Primer 8 Aký je rozdiel medzi základným náterom a podkladovým náterom? 9 Poruchy dreva a kedy budete musieť použiť základný náter na drevo 10 Ako aplikovať základný náter 10.1 Koľko vrstiev základného náteru na drevo? 10.2 Koľko vrstiev základného náteru na kov? 10.3 Koľko vrstiev základného náteru na omietku? 10.4 Súvisiace príspevky:

Čo je základná farba a na čo slúži?

Základná farba je prvá vrstva farby, ktorú nanesiete na povrch. Ak ste maľovanie dreva alebo kov, povrch už máte pripravený brúsením a odvápňovaním atď. Základná farba by mala byť prvou fázou vášho náterového a náterového systému.

Môže byť lákavé preskočiť fázu prípravy, keď chcete vidieť hotový produkt a chcete pridať na povrch ten výrazný farebný nádych.

Použitie základného náteru však takmer vždy stojí za námahu navyše. Základný náter pridáva vrstvu medzi váš surový povrch a následné vrstvy farby. Na poréznych povrchoch sa tým povrch vyhladí, čím sa vyhne potrebe neskoršieho zbytočného náteru a nerovnomernému konečnému výsledku.



Základná farba tiež pomáha vášmu podkladu a vrchnému náteru priľnúť k povrchu, na ktorom pracujete.

Aj keď na nanášanie základného náteru môžete použiť valček alebo striekaciu pištoľ, najlepšie sa nanáša štetcom. Máte väčšiu kontrolu nad množstvom produktu, ktorý používate, a môžete ľahko cítiť suché miesta alebo oblasti, kde môže byť základný náter príliš hrubý.

Rôzne typy základného náteru na drevo

Drevené schodisko, ktoré bolo natreté základným náterom Johnstone's Wood Primer, po ktorom nasledoval vrchný náter z vaječných škrupín.

Ak natierate drevo, pred začatím náteru budete musieť použiť základný náter. Drevo, najmä mäkké drevo, je veľmi pórovité, takže použitie základného náteru zabráni vsakovaniu farby do povrchu. Existuje niekoľko rôznych typov základného náteru na drevo, takže čítajte ďalej, aby ste našli ten správny pre svoj projekt maľovania dreva.

Vodou riediteľný základný náter možno použiť na vnútorné a vonkajšie povrchy, ako je drevo, omietka a sololit. Naneste vodou riediteľný základný náter štetcom, valčekom alebo sprejom. Odporúčame použiť kefu, ktorá pomôže základnému náteru preniknúť na povrch a upchať všetky diery. Potom vyčistite štetec vodou.

Ako vodouriediteľný základný náter, základný náter na báze rozpúšťadla možno použiť na vnútorné a vonkajšie povrchy vrátane drevených, cementových a stavebných dosiek. Tento základný náter je možné nanášať štetkou, valčekom alebo nástrekom. Keďže základný náter na báze rozpúšťadla je na olejovej báze, budete musieť svoje vybavenie vyčistiť lakovým benzínom alebo čističom na kefy.

Biele a ružové drevo najprv je základný náter na všeobecné použitie. Je netoxický a odolný, čo znamená, že ho možno použiť vo vnútri aj vonku. Je bezpečné ho používať na povrchoch, s ktorými môžu prísť do kontaktu deti a domáce zvieratá. Naneste tento základný náter štetcom a potom ho očistite lakovým benzínom.

Základný náter na hliníkové drevo sa používa na mäkké drevo a na povrchy, ktoré boli predtým ošetrené prostriedkom na ochranu dreva. Naneste štetcom a vyčistite zariadenie lakovým benzínom.

Univerzálne základné nátery na drevo/kov možno použiť na nové drevo, murivo, kov a omietku vo vnútri aj vonku. Naneste štetcom a potom vyčistite lakovým benzínom.

444 anjelské číslo znamená láska

Základné nátery na omietku

Na holú omietku je nevyhnutné použiť základný náter. Tento obrázok ukazuje, čo sa stane, ak natriete priamo na holú omietku bez toho, aby ste najprv natreli hmlou.

Novo omietnuté steny a povrchy sú porézne, takže použitie základného náteru pred nanesením ďalších vrstiev základného náteru a farby je kľúčom k skvelému výsledku.

Pridanie vody do an emulzia farba vám dáva hmlu, ktorú možno použiť ako základný náter na novo omietnuté povrchy. Postupujte podľa pokynov výrobcu o riedení farby vodou. Zmiešajte vo vedre a naneste na povrch štetcom.

Stabilizačný roztok používa sa na práškové povrchy. Tento základný náter vytvára tesnenie na povrchu, zabránenie tomu, aby práškový povrch zasahoval do vášho náterového systému , ako aj zabránenie prenikaniu farby na porézny povrch omietky.

Ak maľujete stavebné materiály, ako je omietka, murivo a betónové bloky, budete potrebovať základný náter odolný voči zásadám . Ako už názov napovedá, tento základný náter je určený na použitie na povrchy, ktoré sú svojou povahou zásadité. Naneste základný náter štetcom, valčekom alebo sprejom.

Základný náter na báze liehu možno použiť na vnútorné aj vonkajšie povrchy. Základný náter na báze šelaku je skvelý na utesnenie škvŕn a zápachu na vnútorných stenách a stropoch a možno ho použiť na bodový základný náter vonkajších povrchov. Nanášajte štetcom, valčekom alebo sprejom.

Základné nátery špecifické pre kovy

Maľovanie kovových povrchov vo vašom dome a záhrade – myslite na záhradné brány, garážové brány , a hliníkové okenné rámy – je to dobrý spôsob, ako osviežiť priestor. Predtým, ako začnete maľovať kovové povrchy, budete ich musieť natrieť základným náterom, aby farba priľnula k hladkému kovovému povrchu.

Primer sa dodáva v dvoch základných typoch: jednozložkový základný náter , čo je jedna plechovka vopred namiešaného základného roztoku a dvojzložkový základný náter , ktorý sa dodáva v dvoch plechovkách, ktoré je potrebné pred aplikáciou na kovový povrch zmiešať. Oba môžu byť nanesené štetcom, valčekom alebo nástrekom priamo na čistený kovový povrch a pomôžu zabrániť korózii kovu.

etch primer sa používa na neupravené železné kovy vrátane hliníka, zinku, medi, mosadze, cínu a ocele. Nanášajte štetcom, alebo striekaním.

Ak natierate povrch, ktorý je náchylný na hrdzavenie, fosforečnan zinočnatý je základný náter proti hrdzi a zabráni hrdzaveniu kovu. Tento základný náter je vhodný na všetky povrchy železných kovov a možno ho nanášať štetkou alebo valčekom. Štetec a vybavenie budete musieť vyčistiť lakovým benzínom.

Vodou riediteľný základný náter je rýchloschnúci základný náter, ktorý možno použiť na všetky kovy. Tento základný náter je vhodný na vnútorné aj vonkajšie použitie a možno ho nanášať štetkou alebo valčekom.

univerzálny základný náter možno použiť na holé drevo, kov, omietku a murivo, takže je to skvelá voľba, ak maľujete viacero povrchov okolo domu. Naneste tento základný náter štetcom alebo valčekom.

Ak natierate nový alebo pozinkovaný kov, hryzací roztok je základný náter, ktorý mení povrch kovu, čo znamená, že váš náterový systém priľne k povrchu. Po nanesení roztok sfarbí kov do čiernej farby. Naneste tento základný náter štetcom.

Potrebujete základný náter pred maľovaním?

Vo väčšine prípadov by ste mali pred začatím maľovania povrch natrieť základným náterom. Pri projektoch maľovania dreva alebo kovu je nevyhnutné povrch natrieť základným náterom. Pretože drevo je porézne, vrstva základného náteru zabráni vsakovaniu farby do dreva. Primer tiež pomáha vašim následným náterom priľnúť k povrchu – čo je obzvlášť dôležité pre kovové alebo lesklé povrchy.

Niekedy, ak maľujete vnútorné steny, nie je potrebné použiť základný náter. Nižšie sme podrobnejšie vysvetlili, kedy by ste mali použiť základnú farbu na vnútorné steny.

Mali by ste použiť základnú farbu na vnútorné steny?

Vo väčšine prípadov pravdepodobne nebudete potrebovať základnú farbu na vnútorné steny. Na trhu existuje niekoľko skvelých vysokokvalitných farieb, ktoré spôsobujú, že základný náter na vnútorné steny je trochu zbytočný. Napriek tomu existuje niekoľko prípadov, kedy by ste chceli natrieť vnútorné steny na hladký povrch.

Ak si maľovanie cez tmavú farbu so svetlejšou farbou základný náter na stenu pomôže prekryť tmavú stenu a vaša nová farba bude vyzerať sýtejšie a pigmentovanejšie, bez toho, aby ste potrebovali veľa a veľa vrstiev. Pri maľovaní tmavej steny základným náterom buďte opatrní ako pri novej farbe. Ak základný náter vyzerá nerovnomerne a nerovnomerne, vaša nová farba bude tiež.

význam 111 anjelského čísla

Použitie základného náteru je dobrý nápad, ak váš povrch je porézny . Steny sa môžu stať pórovitými, keď sa absorbuje vlhkosť zo vzduchu. Steny v kuchyniach a kúpeľniach sú pravdepodobnejšie porézne ako v iných miestnostiach kvôli zvýšenej vlhkosti a vlhkosti, ktorá sa hromadí vo vzduchu. Základným náterom týchto stien pred maľovaním sa zastaví vstrebávanie farby do steny.

Ak tvoj steny sú zafarbené , budete musieť použiť základný náter na prekrytie škvrny a na zabránenie jej vplyvu na novú farbu. Dochádza k rozliatiu a presakovaniu, a hoci to môže byť frustrujúce, nemusí to znamenať koniec lakovania profesionálnej kvality. Na zabezpečenie rovnomerného výsledku odporúčame naniesť základný náter na celú stenu, nielen na lazúru. To platí aj pre stropné škvrny.

Ak si maľovanie na lesklý povrch , je pre farbu ťažké priľnúť bez použitia základného náteru. Ak boli vaše steny predtým pokryté vysokolesklým alebo smaltovaným náterom, takmer určite budete musieť použiť základný náter predtým, ako začnete maľovať, a možno budete musieť povrch pred základným náterom jemne obrúsiť, ak je veľmi lesklý.

Možno nájdete svoje steny majú zápach a hoci je to nepríjemné, steny môžu ľahko absorbovať silné pachy ako cigaretový dym alebo pachy z varenia. Pretože základný náter pôsobí ako tesniaci prostriedok, nanesenie náteru utesní pachy a neutralizuje zápach v miestnosti.

Mist Coat vs Primer

Hmlový náter je vodou riediteľný základný náter. Hmlový náter môžete vytvoriť pridaním vody do emulznej farby (pri miešaní farby postupujte podľa pokynov výrobcu). Rozdiel medzi hmlovým náterom a základným náterom je ten, že hmlový náter by sa mal použiť len na novú omietku. Na základný náter iných povrchov, ako je drevo a kov, by sa mal použiť základný náter špecifický pre drevo alebo kov.

Aký je rozdiel medzi základným náterom a podkladovým náterom?

Základný náter a základný náter sa môžu zdať podobné a aj keď existujú určité kríženia, slúžia na rôzne účely.

Primer sa nanáša ako prvý a pomáha priľnúť základný náter a následné vrstvy farby k povrchu, ktorý maľujete. Rovnako ako základný náter, základný náter pomôže vyhladiť pórovité povrchy, ale neodporúčame preskakovať vrstvu základného náteru.

Podkladový náter sa nanáša po základnom nátere a poskytuje hladkú, rovnomernú vrstvu na nanesenie finálnej vrstvy farebného náteru. Niektoré kvalitné farby kombinujú základný náter s náterom, výsledkom čoho je hladký a rovnomerný povrch bez potreby samostatného základného náteru.

Poruchy dreva a kedy budete musieť použiť základný náter na drevo

Ak nájdete chybu vo svojom existujúcom dreve, základný náter na drevo môže pomôcť vyriešiť problém.

Trhliny v dreve sú bežné a môžu byť spôsobené suchými podmienkami alebo teplom. Ak nájdete na dreve praskliny, otrite oblasť jemným brúsnym prostriedkom v smere vlákna a potom použite základný náter (pozrite si „Rôzne typy základného náteru na drevo“, aby ste našli najlepší základný náter pre vašu prácu.) V závislosti na veľkosti trhliny možno budete musieť vložiť zátku pre hladký povrch.

Otvorené kĺby sú bežné, keď drevo spojené počas výstavby vyschne a zmrští sa. Medzery vyplňte plničom na drevo a obrúste jemným brúsnym prostriedkom, potom použite základný náter na povrch.

11:11 hod

Mäkké drevo môže byť obzvlášť náchylné na výpotky živice , kde sa prírodná živica dostáva na povrch a farbí drevo. Táto živica sťažuje priľnavosť farby k drevu. Ak k tomu dôjde, naneste na drevo základný hliníkový náter. Základný náter zabráni presakovaniu živice a ohrozeniu vášho náterového systému.

Koniec zrna je výsledkom rezu dreva cez vlákno a je veľmi savé. Ak pracujete s drevom s koncovou štruktúrou, budete potrebovať dve vrstvy základného náteru, aby ste povrch správne uzavreli a zabránili tomu, aby sa farba a iná vlhkosť absorbovali do povrchu.

Ako aplikovať základný náter

Aj keď sa väčšina základných náterov môže nanášať štetcom, valčekom alebo sprejom, najlepšie je nanášať štetcom. Je to preto, že máte väčšiu kontrolu nad použitou silou a cítite suché alebo hrubé miesta na povrchu lepšie ako pri použití valčeka alebo spreja. Je dôležité pokryť celú plochu a podporiť penetráciu základného náteru štetcom, najmä porézne povrchy, ako je drevo a omietka.

Koľko vrstiev základného náteru na drevo?

Ak je vaše drevo vopred ošetrené, bude stačiť jedna vrstva základného náteru, aby ste zabránili absorpcii farby a podporili priľnavosť farby. Ak je vaše drevo neošetrené alebo ak má povrch konečnú kresbu, budete potrebovať dve vrstvy základného náteru, aby ste zabezpečili účinné utesnenie.

Koľko vrstiev základného náteru na kov?

Na väčšinu kovových povrchov stačí jedna vrstva základného náteru. Pretože kov nie je porézny povrch ako omietka a drevo, základný náter sa nemusí absorbovať do kovu. Jeho úlohou je zabezpečiť, aby následné vrstvy farby priľnuli k povrchu a na to postačí jedna vrstva.

Koľko vrstiev základného náteru na omietku?

Na novú omietku odporúčame naniesť dve vrstvy základného náteru. Surová omietka je veľmi pórovitá a na správne utesnenie povrchu sú ideálne dve vrstvy základného náteru aplikovaného štetkou alebo valčekom.

Kategórie
Odporúčaná
Pozri Tiež: